[pic=76_1264464041.jpg]Van de voedingswaren en verkooppunten die Test-Aankoop in 2009 heeft onderzocht, kreeg 42 procent een slechte of zwakke beoordeling.De consumentenorganisatie heeft maandag haar voedingsbalans bekendgemaakt. Test-Aankoop analyseerde in 2009 honderden voedingswaren en bracht een bezoek aan tientallen verkooppunten.Van de in totaal 927 controles kregen er 388 (42 procent) een middelmatige of slechte beoordeling. Volgens Test-Aankoop betekent dat daarom evenwel niet dat ze een gevaar betekenen voor de gezondheid.Toch is ze onder meer over de kwaliteit van pita's, ijs, snelverkoop en suikervrije producten niet te spreken.Pita is veelal erg vet en de kwaliteit van het vlees is slecht. Maar Test-Aankoop zegt tegen de verwachtingen in weinig problemen met de hygiëne te hebben gevonden.[b]'Fructose is te mijden'[/b]Inzake ijs en softijs bleken de bezochte verkooppunten niet proper genoeg. 35 procent van de stalen schepijs en 62 procent van de stalen softijs had een slechte tot zeer slechte bacteriologische kwaliteit.Test-Aankoop wijst erop dat het federaal voedselagentschap tijdens zijn controles tot dezelfde vaststelling is gekomen.Wat snelverkoop betreft blijkt 34 procent van die verse voedingsmiddelen volgens Test-Aankoop niet meer geschikt voor consumptie.Voorts noemt Test-Aankoop geen enkel van de geteste producten 'zonder suiker' (koekjes, chocolade, hazelnootpasta, confituur) geschikt in het kader van een dieet.Fructose, een zoetmaker die een 'gezond' imago had, is helemaal te mijden, aldus de consumentenorganisatie. 'Zonder suiker' betekent zeker niet 'zonder calorieën', aldus Test-Aankoop.[b]Worsten scoren slecht[/b]Eén van de eerste voedingstests die Test-Aankoop in 2010 publiceert, heeft betrekking op worsten.Volgens de organisatie scoort twee derde van de worsten met gemengd vlees (varkens-, rund- of kalfsvlees) slecht.Uit onderzoek in 31 verkooppunten (12 grootwarenhuizen en 19 slagerijen) blijkt dat de wettelijk verplichte bewaartemperatuur van 4 graden celsius in de helft van de gevallen niet wordt nageleefd.Volgens Test-Aankoop is de veelheid van benamingen een ander probleem. Op basis daarvan is het moeilijk om te weten welke vleessoorten werden gebruikt en in welke verhoudingen. Tot slot bevatten vele worsten volgens de consumentenorganisatie te veel bacteriën.(TA/belga)